Stoepsterrenkunde aan de Hofvijver

Op dinsdagavond 10 september stonden Roel van der Heijden (NEMO Kennislink) en Sebastiaan de Vet (stoepsterrenkunde.nl) aan de rand van de Hofvijver in Den Haag. Klaar voor de allereerste sessie ‘stoepsterrenkunde’ aan de waterkant van de hofstad. Zo’n 20 passanten en twitteraars die de oproep lazen, kwamen langs om zich te vergapen aan het moois aan het stedelijk firmament.

Stoepsterrenkunde draait om het sterrenkijken op straat, waarbij passanten bij een pop-up sterrenwacht kunnen kennismaken met de nachtelijke hemel. De formule van deze ‘pop-up’ is simpel. Met helder weer zet je een telescoop op de stoep en nodigt de argeloze passant uit om een kijkje te nemen naar het hemelobject dat die avond vanaf de waarneemlocatie goed zichtbaar is. Kortom, sharing=caring. En het resultaat is een aanstekelijke waterval van superlatieven terwijl kijkers zich vergapen aan de ringen van Saturnus en het kraterlandschap van de maan.

Juíst in het lichtvervuilde Nederland is het belangrijk om het publiek te laten zien dat je ook vanuit de stad veel moois aan de sterrenhemel kunt beleven. Welliswaar liggen veel deepskyobjecten buiten bereik, maar juist de planeten en de maan zijn bij uitstek objecten die aanspreken én goed zichtbaar zijn vanuit de stad. Zodoende werkt de formule van de stoepsterrenkunde potentieel het beste in de stad. Een mooie uitdaging is meer trottoirastronomen in het straatbeeld te krijgen, om zo nog meer mensen uit alle lagen van de bevolking kennis te laten maken met de sterrenhemel.


Roel en Sebastiaan staan klaar voor de eerste sessie stoepsterrenkunde aan de Hofvijver in Den Haag. Foto credit: Roel van der Heijden.

Lees ook de enthouiaste impressie van Roel op zijn website Wetenschepper, voor wie het zijn eerste sessie stoepsterrenkunde was. De eerste sessie van Sebastiaan was tijdens het evenement Sail Amsterdam, in 2015.