Tips, tricks en inspiratie

Tips, tricks en inspiratie

Stoepsterrenkunde is natuurlijk een uitermate simpele format, want je hoeft alleen maar met een telescoop op een geschikte locatie gaan staan op een moment dat je van die plek iets moois kan zien. Om je sessie stoepsterrenkunde nog interactiever en leuker te maken, hebben we hieronder ter inspiratie een aantal tip en tricks verzameld waar je misschien nog niet aan gedacht had. Spring met de onderstaande links snel door naar het bijbehorende kopje.

Aanhaken bij evenementen
Creatieve promotie
Connect met NFC
De grote schaal in perspectief
Zoomen naar de planeten
Zomaar op de stoep, kan dat?


Aanhaken bij evenementen

Rond bestaande evenementen kun je ook overwegen bij een andere deelnemer aan te haken. In 2015 hadden we goede ervaring tijdens het mega-evenement SAIL AMSTERDAM, waarbij we aanhaakten bij een deelnemende locatie van het evenement. Zo hoefden we niet zelf geaccrediteerd te worden, maar konden we in goed overleg bij het EYE Filmmuseum op de stoep aan het IJ staan. Een toplocatie en dus een gelegenheid met veel toeloop voor een sessie stoepsterrenkunde. Je kunt daarom eenzelfde soort aanpak overwegen met een braderie, een seizoensmarkt, vuurwerkfestival of andere gelegenheid bij jou in de buurt.

Creatieve promotie

De telescoop is zonder twijfel het grootste visitekaartje van je activiteit. Doe hiermee je voordeel met een subtiele bestickering van je telescoop, zodat jouw initiatief of website extra zichtbaar is. Je zet hiermee aan tot actie en creëert zo dus wat extra promotie voor jouw initiatief of organisatie. En uiteraard is dit volledig omkeerbaar, want de stickers kun je altijd verwijderen. Kosten: vanaf €15 voor 3 stickers van 15 cm, via stickersenplakletters.nl (ga voor de optie bootstickers).

Connect met NFC

NFC stickers zijn ideaal om op de fysieke wereld via de smartphone met de digitale wereld te verbinden. Benut de potentie van een NFC tag en laat smartphoneminnende bezoekers je volgen op sociale media, of inchecken op je locatie. Maak gebruik van ‘on-metal’ NFC tags als je telescoopbuis van metaal is om ze goed te kunnen scannen. Programmeren van een NFC tag doe je eenvoudig met een app als ‘TagWriter’ of ‘NFC Tools’ via je smartphone. Wil je meer weten, lees dan ook ons uitgebreide artikel over het gebruik van NFC tags. Kosten: een vijftal on-metal NFC tags van 50 mm diameter kosten zo’n €15 incl. verzenden via https://www.nfc-nederland-shop.nl/

Een ‘on metal’ NFC tag, type 213, op de metalen buis van een 20 cm Newton telescoop.

De grote schaal in perspectief

Wat tijdens een sessie stoepsterrenkunde goed werkt (vooral voor uitleg aan kinderen) is het gebruik van schaalmodellen om bijvoorbeeld de afstand tussen de aarde en maan op schaal te tonen. Een pocket-sized schaalmodel is het knikkersetje van Shasta Visions van de aarde, maan en Mars op schaal (ooit gevonden in de museumwinkel van het NEMO Science Centre). De knikkers van de aarde en maan moeten op deze schaal 1,27 meter uit elkaar staan voor de juiste onderlinge afstand. Voor veel kinderen en volwassenen is dat een verrassing. Een grotere optie is een schaalmodel met een opblaasbare wereldbol en een kleinere bal die 1/4 van de diameter is van de opblaasglobe. Met het klos touw is het schaalmodel makkelijk uit te meten op de stoep.

Planeten in je binnenzak. Een klein schaalmodel helpt je om de blik op de maan nog een extra dimensie te geven.

Zoomen naar de planeten

Het loont om een (kwalitatief goed) zoomoculair te gebruiken tijdens je sessie stoepsterrenkunde. Dit scheelt veel ‘gedoe’ in het donker met het wisselen van oculairen. Handig voor als je de passant wat meer detail wilt tonen van de maan, of een andere vergroting nodig hebt voor planeet. Er is onder meer door Sidewalk Astronomy Montferland goede ervaring opgedaan met het Baader Hyperion Zoom-oculair, die met brandpuntsafstanden tussen 8 en 24 mm zeer geschikt is voor gebruik tijdens stoepsterrenkunde. Daarbij is het oculair ook van hoge kwaliteit en is deze degelijk gebouwd. Voor een sessie stoepsterrenkunde overdag met een H-alfa zonnekijker kun je ook het zoom-oculair van Lunt overwegen.

Zomaar op de stoep, kan dat?

Jazeker, als particulier ben je in principe vrij om de openbare ruimte te gebruiken voor het uitoefenen van je hobby, mits je daarbij anderen niet hindert. Stoepsterrenkunde is in beginsel een ad hoc gelegenheid van kleine omvang die alleen met goede weersomstandigheden plaatsvindt en veelal geen verstorende invloed heeft op het gebruik van de openbare ruimte door anderen. Je kunt het vergelijken met een fotografieclubje dat een workshop avondfotografie in de stad doet. Voorzien van vele camerastatieven, zijn zij net zo min verplicht om een ontheffing aan te vragen, als wanneer jij met een telescoop ergens gaat staan. Kortom, een sessie stoepsterrenkunde zal in veel gemeenten niet ontheffings- of vergunningsplichtig zijn.

Toch is de schaalgrootte van je sessie iets om in het oog te houden. Ga je als vereniging of sterrenkundig instituut midden in een grote stad op een druk plein staan met 5 telescopen en zeker al 10 vrijwilligers? En doe je dit in het kader van een evenement dat je ook breed adverteert? Dan doe je er goed aan om vooraf even na te gaan gaan of je een vergunning of ontheffing nodig hebt.


Deel je ervaring met ons hoe jij je sessie stoepsterrenkunde aanpakt. Want we zijn benieuwd naar de mogelijkheden en ideeën die wij misschien nog niet kennen.