Eclipsvergiet

Vang de zon in een vergiet!

Op 10 juni 2021 en op 25 oktober 2022 zijn er gedeeltelijke zonsverduisteringen zichtbaar in Nederland. De zon zal in 2021 rond de 29% zijn verduisterd. In 2022 dekt de maan zo’n 33% van de zonsdiameter af. In beide gevallen is dat te weinig om het merkbaar donker te laten worden, maar genoeg om met deze projectiemethode het hapje uit de zon te zien! De stappen hieronder zijn bedacht voor bezoekers die bij de kijkactiviteit de NFC tag kunnen scannen, maar je kunt net zo goed een eigen vergiet gebruiken (let wel: een met gaatjes, dus geen gaas).

Stap 1 (scan NFC tag)

Daarin ben je al geslaagd, want met het scannen van de NFC tag ben je op deze website terecht gekomen. Naast het kijken naar een zonsverduistering door een telescoop, kun je de verduistering ook projecteren met een vergiet! 

English: You have already successfully completed this step by scanning the NFC tag that brought you to this website. In addition to observing a solar eclipse through a telescope, you can also project the eclipse with a colander!

Stap 2 (projecteer de zon)

Maak gebruik van dit vergiet om de zon te projecteren op een liefst egale ondergrond. In feite is het vergiet een pinhole-camera (camera obscura). Experimenteer met de afstand die een goed beeld geeft. Met wat oefenen en experimenteren zie je zo tientallen zonsbeelden met een hapje eruit! De scherpte van het beeld hangt af van de gaatjes in je vergiet.

English: Use this colander to project the Sun, preferably onto an even surface. Experiment with the distance that gives a good projection. With some practice and experimenting you can see dozens of images of the Sun!

Stap 3 (deel op social media)

Maak een foto van de zonsverduistering en deel je foto op social media. Tag Stoepsterrenkunde.nl (je vindt ons op Instagram en Twitter) en gebruik de hashtag #eclipsvergiet

English: Take a picture of the eclipse and share it on social media. Tag Stoepsterrenkunde.nl (you can find us on Instagram and Twitter) and use the hashtag #eclipsecolander

De gedeeltelijke zonsverduistering in 2022

Op 25 oktober 2022 kun je vanuit Nederland tussen 11:08 en 13:03 uur een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Tijdens het maximum van de verduistering om 12:05 uur wordt 33% van de diameter van de zon door de maan bedekt. Met gunstige weersomstandigheden zal deze verduistering goed zichtbaar zijn vanuit Nederland. Kijk uitsluitend veilig naar de zon met een eclipsbrilletje, of met een telescoop voorzien van een zonnefilter. Enkele sterrenwachten en amateurs organiseren activiteiten, zoals kijksessies en livestreams. Op de website van de KNVWS kun je meer details vinden over de verduistering, inclusief kijklocaties en livestreams.