Locaties

Locaties in Nederland

Wij zijn zeker niet het enige initatief op het gebied van de stoepsterrenkunde in Nederland. Ook op de onderstaande locaties kun je stoepsterrenkunde tegenkomen in het straatbeeld.

Daarnaast moedigt ook de KNVWS amateurs en verenigingen aan om bij evenementen als de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Landelijke Zonnekijkdag de format stoepsterrenkunde in te zetten. Ze coordineerden ook de sessies stoepsterrenkunde tijdens de theatertour van Govert Schilling en Leonie Janssen. Er zijn naast de onderstaande locaties dus meer gelegenheden en momenten in Nederland waar je de stoepsterrenkunde kunt ervaren.

n.b. Staat jouw initiatief of vereniging er nog niet bij? Neem dan contact op, dan plaatsen we jullie erbij! Je kunt ons bereiken via een DM op onze social media.

Amsterdam

Na de start van stoepsterrenkunde door Franka Buurmeijer en Sebastiaan de Vet (toen beiden verbonden aan de UvA), is het initiatief overgenomen door de outreachgroep van het Anton Pannekoekinsituut. In 2022 zijn ze weer gestart zijn met een nieuwe programma stoepsterrenkunde in het kader van het eeuwfeest van het Anton Pannekoekinstituut.

Den Haag

Met de Hofvijver en de Haagse skyline kun je je voorstellen dat dit een geweldige plek is om vanuit de stad naar de sterren te kijken. Met uitzicht op de Mauritstoren waarop ooit ’s Lands Sterrenwacht zat, vind je hier Sebastiaan de Vet (planeetonderzoeker TU Delft, voorzitter KNVWS) met Roel van der Heijden (redacteur astronomie NEMO Kennislink) voor een sessie stoepsterrenkunde in de hofstad.

Delft

Je kunt met planeetonderzoekers van de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek in het centrum van Delft gaan sterrenkijken. Het nieuw stoepsterrenkundeteam van de TU Delft is dankzij een outreach beurs van de KNAW en kun je vanaf 2022 met grotere regelmaat in het centrum van Delft terugvinden.

Franeker

Koen van den Driesche van Waddensky laat je graag de sterrenhemel zien in Friesland en het Waddengebied. Naast sterrenkijkavonden, lezingen en cursussen verzorgt Koen regelmatig stoepsterrenkunde-activiteiten om geïnteresseerde passanten kennis te laten maken met de maan en de planeten. Volg Waddensky op Instagram of Twitter om op de hoogte te blijven over aankomende activiteiten en locaties!

Groningen

Sterrenkundige Jeffrey Bout laat geen kans onbenut om mensen het heelal te tonen of erover te vertellen. Daarom kan hij zomaar op een koopavond in de Groningse binnenstad opduiken met zijn telescoop om mensen de maan of een planeet te laten zien. Hij geeft vooral veel lezingen en cursussen in Noord Nederland, zie hiervoor zijn website sterrenkundevoorjou.nl. Je kunt hem volgen op Facebook en Twitter.

Middelburg

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen organiseert met regelmaat sterrenkijkavonden in het centrum van Middelburg. Om de hoek van de Zeeuwse sterrenwacht ligt de Markt, waar ze hun bezoekers en passanten vanaf de stoep een ongekende blik op de zon en de sterrenhemel geven.

Montferland

Sidewalk Astronomy Montferland is opgericht door Manuel Jolink uit ‘s-Heerenberg. Nadat Manuel een zonnetelescoop aanschaftte (waarmee het oppervlak van de zon bekeken kan worden), besloot hij dat hij al dat moois zichtbaar in die telescoop  niet alleen voor zichzelf wil houden, maar wil delen met een ieder die dat wil. Zo zag Sidewalk Astronomy Montferland het levenslicht. Kijk ook op de Facebook groep van S.A.M.

Nijmegen

Na de stoepsterrenkunde aan de rand van de Hofvijver heeft Roel van der Heijden (redacteur astronomie NEMO Kennislink) de smaak te pakken en is hij ook gestart met stoepsterrenkunde in Nijmegen. Tijdens de zonsverduistering op 10 juni 2021 zette hij zijn telescoop voor het eerst neer om met passanten (en zelfs een passerende schoolklas) naar de eclips te kijken.

Nijverdal

In 2022 bestaat Sterrenwacht Hellendoorn 20 jaar. Daarom grijpen ze de gelegenheid aan om naast andere acties, bijvoorbeeld voor het basisonderwijs, op straat in het dorp te gaan sterrenkijken. Houd hun website en sociale media in de gaten voor hun eerste activiteit stoepsterrenkunde.

Rotterdam

Sinds 2018 is Christian Robbemond actief met stoepsterrenkunde in Rotterdam centrum. Hij laat daarbij vooral de maan laat zien aan voorbijgangers en gebruikt Instagram om foto’s, video’s en informatie hierover te delen. Je kunt hem volgen op Twitter en Instagram.

Zwolle

Op het Beekmanpad in het Oldenelerpark in Zwolle, een wandelgebied aan de rand van de stad waar het ’s avonds vaak druk is, vind je Wim van SideWalkAstronomyNetherlands (SWAN). Hij heeft zijn eigen website en facebookgroep waar hij actief is met stoepsterrenkunde. Je vind hem ook op Twitter.