Locaties

Locaties in Nederland

Wij zijn zeker niet het enige initatief op het gebied van de stoepsterrenkunde in Nederland. Ook op de onderstaande locaties kun je stoepsterrenkunde tegenkomen in het straatbeeld.

Daarnaast moedigt ook de KNVWS amateurs en verenigingen aan om bij evenementen als de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Landelijke Zonnekijkdag de format stoepsterrenkunde in te zetten. Ze coordineerden ook de sessies stoepsterrenkunde tijdens de theatertour van Govert Schilling en Leonie Janssen. Er zijn naast de onderstaande locaties dus meer gelegenheden en momenten in Nederland waar je de stoepsterrenkunde kunt ervaren.

Amsterdam

Na de start van stoepsterrenkunde door Franka Buurmeijer en Sebastiaan de Vet (toen beiden verbonden aan de UvA), is het initiatief overgenomen door de outreachgroep van het Anton Pannekoekinsituut die zo nu en dan een sessie organiseert.

Den Haag

Met de Hofvijver en de Haagse skyline kun je je voorstellen dat dit een geweldige plek is om vanuit de stad naar de sterren te kijken. Met uitzicht op de Mauritstoren waarop ooit ’s Lands Sterrenwacht zat, vind je hier Sebastiaan de Vet (planeetonderzoeker TU Delft, voorzitter KNVWS) vaak met Roel van der Heijden (redacteur astronomie NEMO Kennislink) voor een sessie stoepsterrenkunde in de hofstad.

Delft (binnenkort)

Na de sessies aan de Hofvijver in Den Haag, hoopt Sebastiaan de Vet binnenkort een nieuw stoepsterrenkundeteam bij de TU Delft op te zetten dankzij een outreach beurs van de KNAW. Je kunt dan met planeetonderzoekers in Delft gaan sterrenkijken. Wanneer het team start is afhankelijk van de ontwikkelingen van de coronasituatie.

Middelburg

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen organiseert met regelmaat sterrenkijkavonden in het centrum van Middelburg. Om de hoek van de Zeeuwse sterrenwacht ligt de Markt, waar ze hun bezoekers en passanten vanaf de stoep een ongekende blik op de zon en de sterrenhemel geven.

Montferland

Sidewalk Astronomy Montferland is opgericht door Manuel Jolink uit ‘s-Heerenberg. Nadat Manuel een zonnetelescoop aanschaftte (waarmee het oppervlak van de zon bekeken kan worden), besloot hij dat hij al dat moois zichtbaar in die telescoop  niet alleen voor zichzelf wil houden, maar wil delen met een ieder die dat wil. Zo zag Sidewalk Astronomy Montferland het levenslicht. Kijk ook op de Facebook groep van S.A.M.

Nijmegen

Na de stoepsterrenkunde aan de rand van de Hofvijver heeft Roel van der Heijden (redacteur astronomie NEMO Kennislink) de smaak te pakken en is hij ook gestart met stoepsterrenkunde in Nijmegen. Tijdens de zonsverduistering op 10 juni zette hij zijn telescoop voor het eerst neer om met passanten (en zelfs een passerende schoolklas) naar de eclips te kijken.

Rotterdam

Sinds 2018 is Christian Robbemond actief met stoepsterrenkunde in Rotterdam centrum. Hij laat daarbij vooral de maan laat zien aan voorbijgangers en gebruikt Instagram om foto’s, video’s en informatie hierover te delen. Je kunt hem volgen op Twitter en Instagram.

Zwolle

Op het Beekmanpad in het Oldenelerpark in Zwolle, een wandelgebied aan de rand van de stad waar het ’s avonds vaak druk is, vind je Wim van SideWalkAstronomyNetherlands (SWAN). Hij heeft zijn eigen website en facebookgroep waar hij actief is met stoepsterrenkunde. Je vind hem ook op Twitter.


Staat jouw initiatief of vereniging er nog niet bij? Neem dan contact op, dan plaatsen we jullie erbij! Je kunt ons bereiken via een DM op onze social media.