Locaties

Locaties in Nederland

Wij zijn zeker niet het enige initatief op het vlak van de stoepsterrenkunde in Nederland. Ook op de onderstaande locaties kun je stoepsterrenkunde tegenkomen in het straatbeeld.

Daarnaast moedigt ook de KNVWS amateurs en verenigingen aan om bij evenementen als de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Landelijke Zonnekijkdag de format stoepsterrenkunde in te zetten. Ze ondersteunden ook de sessies stoepsterrenkunde tijdens de theatertour van Govert Schilling en Leonie Janssen. Er zijn naast de onderstaande locaties dus veel meer gelegenheden en momenten in Nederland waar je de stoepsterrenkunde kunt ervaren.

Den Haag

Met uitzicht de Hofvijver en de Haagse skyline kun je je voorstellen dat dit een geweldige plek is om vanuit de stad naar de sterren te kijken. Met uitzicht op de Mauritstoren waarop ooit ’s Lands Sterrenwacht zat, vind je hier Roel van der Heijden (redacteur astronomie NEMO Kennislink) en Sebastiaan de Vet (planeetonderzoeker TUDelft, voorzitter KNVWS) voor een sessie stoepsterrenkunde in de hofstad.

Delft (binnenkort)

Na de sessies aan de Hofvijver in Den Haag, hoopt Sebastiaan de Vet binnenkort ook met telescoop in Delft te gaan sterrenkijken, waar hij werkt aan de TUDelft. Uiteraard al naar gelang van de ontwikkelingen van de coronasituatie.

Rotterdam

Sinds 2018 is Christian Robbemond actief met stoepsterrenkunde in Rotterdam centrum. Hij laat daarbij vooral de maan laat zien aan voorbijgangers en gebruikt Instagram om foto’s, video’s en informatie hierover te delen. Je kunt hem volgen op Twitter en Instagram.

Montferland

Sidewalk Astronomy Montferland is opgericht door Manuel Jolink uit ‘s-Heerenberg. Nadat Manuel een zonnetelescoop aanschaftte (waarmee het oppervlak van de zon bekeken kan worden), besloot hij dat hij al dat moois zichtbaar in die telescoop  niet alleen voor zichzelf wil houden, maar wil delen met een ieder die dat wil. Zo zag Sidewalk Astronomy Montferland het levenslicht. Kijk ook op de Facebook groep van S.A.M.

Leidsche Rijn

In Vleuten en Leidsche Rijn kun je Mark Leeman van Stoepsterrenkunde Leidsche Rijn en Victor Land van Sterrenkijken in de Stad tegenkomen tijdens een sessie stoepsterrenkunde. Ze zetten zich in voor het promoten van (amateur) sterrenkunde en de wetenschap in het algemeen, in de regio Utrecht-West, door middel van stoepsterrenkunde.

Middelburg

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen organiseert met regelmaat sterrenkijkavonden in het centrum van Middelburg. Om de hoek van de Zeeuwse sterrenwacht ligt de Markt, waar ze hun bezoekers en passanten vanaf de stoep een ongekende blik op de zon en de sterrenhemel geven.

Amsterdam

Na de start van stoepsterrenkunde door Franka Buurmeijer en Sebastiaan de Vet (toen beiden verbonden aan de UvA), is het initiatief overgenomen door de outreachgroep van het Anton Pannekoekinsituut die zo nu en dan een sessie organiseert.

Zwolle

Op het Beekmanpad in het Oldenelerpark in Zwolle, een wandelgebied aan de rand van de stad waar het ’s avonds vaak druk is, vind je Wim van SideWalkAstronomyNetherlands (SWAN). Hij heeft zijn eigen website en facebookgroep waar hij actief is met stoepsterrenkunde. Je vind hem ook op Twitter.


Staat jouw initiatief of vereniging er nog niet bij? Neem dan contact op, dan plaatsen we jullie erbij! Je kunt ons bereiken via een DM op onze social media.