Stoepsterrenkunde tijdens theatertour Starry, Starry Night

Tijdens enkele voorstellingen van Starry, Starry Night, de theatertour van Govert Schilling en Leoni Jansen, zullen amateursterrenkundigen op de stoep gaan sterrenkijken met bezoekers. De stoepsterrenkunde wordt in het kader van IAU100 verzorgt door enkele sterrenkundige amateurs die zijn aangesloten bij de lidorganisaties van de KNVWS.

Stoepsterrenkunde sluit naadloos aan bij de doelstellingen van IAU100 om een divers publiek laagdrempelig met de sterrenkunde in contact te brengen. In dit kader zijn er rond enkele theatervoorstelling van Starry, Starry Night amateursterrenkundigen met telescopen aanwezig om na afloop met bezoekers (en passanten) op de stoep van het theater naar de sterren te kijken. Naast de theatervoorstelling in Nieuwegein vorige maand, waren er dit weekend ook in Coevorden amateurs met telescopen om naar de sterrenhemel te kijken. Met onbewolkt weer kan het publiek onder meer naar de maan kijken, die na de voorstellingen zichtbaar aan de hemel staat. Later tijdens de theatertour volgen er mogelijk nog meer locaties waarbij amateurs aanwezig zullen zijn. 

Op verzoek van NOVA is de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) gevraagd om in het kader van IAU100 de stoepsterrenkunde te helpen faciliteren. Deze landelijke koepelorganisatie zet zich al sinds 1901 in voor het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Bij de tientallen regionale- en thematische verenigingen en publiekssterrenwachten van de KNVWS kun je ook op andere momenten terecht om de sterrenkunde van dichterbij te beleven.


Bron: Astronomie.nl. Foto: Twitter Leonie Janssen