Ontdek stoepsterrenkunde

Ontdek stoepsterrenkunde

Stoepsterrenkunde is een publieksactiviteit waarbij passanten bij een ‘pop-up sterrenwacht’ kennis kunnen maken met de nachtelijke hemel.

De formule van deze ‘pop-up’ is simpel. Met helder weer zet je een telescoop op de stoep en nodigt de argeloze passant uit om een kijkje te nemen naar het hemelobject dat die avond vanaf de waarneemlocatie goed zichtbaar is. Kortom, sharing=caring. De kracht en het succes van stoepsterrenkunde zit dus in het sterrenkijken op plekken waar je het publiek ontmoet. Niet in afgelegen, donkere weilanden of parken, maar juist op de pleinen, stoepen en terrasjes midden in de stad.

Tips voor een sessie stoepsterrenkunde

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen hoe je sterrenkijkt, maar een paar praktische tips om mee te starten zijn wel zo handig:

  1. Kies een strategische plek. Wees niet te bescheiden: zorg dat je in de loop staat op een mooie plek waar publiek langsloopt of kies een populair deel van de binnenstad. Zo verzeker je jezelf van toeloop en dus zichtbaarheid. Ook voor jouzelf is het leuk als je met regelmaat mensen bij de telescoop wat kunt vertellen.
  2. Kijk naar toegankelijke objecten. Maan en planeten zijn vanuit de stad de absolute toppers. En een indrukwekkende ervaring is een permanente herinnering. Voor andere hemelobjecten (zoals nevels en deepsky-objecten) kunnen passanten later altijd eens op bezoek bij een publiekssterrenwacht.
  3. Moedig het gebruik van de smartphone aan. Laat mensen door de telescoop foto’s maken van de maan (help ze daarbij, of gebruik een adapter). Niets is immers leuker dan aan anderen laten zien wat voor nieuws je hebt ontdekt. De smartphone is een nieuwe manier van beleven: omarm in plaats van ontmoedig. Als mensen foto’s maken (van de locatie of door de telescoop), vraag of ze jullie organisatie erin taggen op Twitter, Facebook of Instagram. Deze vorm van reclame via sociale media werkt!
  4. Spreek mensen aan, verlaag de drempel. Nodig passanten uit om even te kijken, ook als ze twijfelen. Voor veel passanten is een telescoop een nieuw en onbekend object op een plek waar ze misschien dagelijks langslopen.
  5. Gebruik extra hulpmiddelen. Een simpel schaalmodel kan soms helpen om bijv. afstanden uit te leggen, zoals de afstand aarde-maan. En check onze tips om nog meer uit je sessie stoepsterrenkunde te halen.

Met bovenstaande tips kun je aan de slag met je eerste sessie stoepsterrenkunde, maar wist je dat we nog meer tips hebben? Want op onze pagina Tips, tricks en inspiratie vind je andere manieren waarop je jouw sessie stoepsterrenkunde nog interactiever en opvallender kan maken.

De wow-factor van stoepsterrenkunde