Connect met NFC

Connect met NFC

De gemiddelde smartphone is er al mee uitgerust om bijvoorbeeld contactloos te betalen: de NFC techniek. Je komt NFC ook tegen als stickers. Deze NFC tags zijn stickers die ideaal zijn om op de fysieke wereld via de smartphone met de digitale wereld te verbinden. We leggen je hier uit hoe je een NFC tag kunt gebruiken tijdens je sessie stoepsterrenkunde.


Near-Field Communication, of NFC, is een techniek gebaseerd op het scannen van een sticker die een kleine chip met een antenne bevat. Met een smartphone kun je deze tag lezen en bewerken en zo gebruiken om informatie over te brengen. Het is een moderne variant van de QR-code (het schaakbord-geblokte patroon) maar je kunt deze zonder extra apps met de NFC van je telefoon lezen. Bovendien is de NFC tag herprogrammeerbaar en de QR code niet. En dat maakt de NFC ideaal in gebruik. Wil je dus per evenement linken naar een andere website, een ander account op social media of andere info, dan pas je dat eenvoudig aan. 

Een ‘on metal’ NFC tag, type 213, op de metalen buis van een 20 cm Newton telescoop.
Soorten NFC tags

Webshops bieden verschillende soorten tags, met soorten chips, afwerking en weersbestendigheid. De mogelijkheden zijn divers, dus lees meer over de verschillende chipsoorten bij NFCsupport.nl. Voor veel toepassingen zal het 213-type prima zijn. Het meest praktisch in gebruik zijn in onze ervaring de ‘on-metal’ NFC tags die ook werken als je telescoopbuis van metaal is. Ze bevatten een isolerende ferrietlaag in de sticker om ze goed te kunnen scannen, hierdoor hebben ze een goede scansterkte. Ze zijn bovendien zeer betaalbaar. Voor een vijftal on-metal NFC tags van 50 mm diameter ben je zo’n €15 incl. verzenden kwijt, via een webshop als https://www.nfc-nederland-shop.nl/. Kortom, er zijn veel opties waarmee je uit de voeten kunt. Kies wel een tag waarop je iets van een NFC icoontje hebt staan, zodat de bezoeker gelijk snapt waar het voor is. Een dunne tag, zoals hiervoor genoemd, kan ook zonder probleem op de kromming van een telescoopbuis gebruikt worden.

Waarvoor kun je de NFC tag gaan gebruiken?

Gebruik deze tags om bezoekers naar een van je accounts op sociale media te leiden en je gelijk te laten volgen via een van je accounts op sociale media, of inchecken op je locatie. Of link naar een website, een enquete of een aanmeldfomulier voor een nieuwsbrief. Kun je niet kiezen? Maak dan een gratis Linktr.ee account aan (een micro-website dienst, geoptimaliseerd voor de smartphone), zodat je de bezoeker via één URL naar een pagina brengt met meerdere opties om daar door te klikken. Natuurlijk kun je ook contactgegevens als vCard overdragen, gebruik dan een 215 of 216 chip met meer geheugen. Of denk aan een tekstboodschap, zoals ‘Bedankt voor je bezoek…’. En zoals al hiervoor al even opgemerkt, de NFC tag kun je in een handomdraai weer opnieuw programmeren, dus je kunt blijven experimenteren met de mogelijkheden.

Een Linktr.ee account maak je in een handomdraai voor gebruik met je NFC tag. Hier zie je de pagina op de URL linktr.ee/stoepsterrenkunde.
Programmeren van je NFC tag

NFC tags zijn dus bij verschillende webshops snel en betaalbaar te krijgen, je hebt een idee wat je wilt overdragen, maar hoe programmeer je een tag? Voorop staat dat je geen ‘whizzkid skills’ nodig hebt om dit te doen. In tegendeel, programmeren van een NFC tag doe je eenvoudig met een app als ‘TagWriter’ of ‘NFC Tools’ via je smartphone. Zowel de apps en appgebruik zijn uiteraard gratis. Je kunt via de app zelfs besluiten om je tag nog extra te beveiligen, zodat deze tijdelijk niet aangepast kan worden, of door de inhoud permanent vast te leggen.

Een voorbeeld van hoe je een NFC tag eenvoudig programmeert met een app als NFC Tools. Via de app heb je de tag binnen een minuut gereed voor gebruik, raak de tag aan en je bent klaar.

Ga jij ook met NFC tags aan de slag? Deel dan je ervaring met ons. We zijn benieuwd naar de respons van bezoekers.