Eerste avond stoepsterrenkunde met planeetonderzoekers in Delft

Na enkel maanden wachten op geschikte omstandigheden heeft het nieuwe stoepsterrenkundeteam in Delft een succesvolle premiere gehad. De avond was een geslaagde aftrap van een nieuw outreachproject van planeetonderzoekers van de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, ondersteunt met de KNAW outreachbeurs.

Op vrijdagavond 11 februari stond het kersverse team midden op de Markt van Delft. De eerste sessie stoepsterrenkunde in Delft vond plaats onder een kraakheldere hemel met zicht op een prachtige maanfase. Het team, bestaande uit planeetondersoekers en promovendi kon enkele tientallen mensen de details op de maan laten zien. Daaronder ook het mooie stukje rond Sinus Iridum (‘regenboogbaai’).

Sebastiaan de Vet, penvoerder van de outreachprojecten die bij de faculteit L&R met de KNAW outreachbeurs ‘Wetenschappers Gewaardeed‘ worden uitgevoerd, was enthousiast. “We kregen veel enthousiaste reactie van passanten die voor het eerst de maan in zoveel detail zagen. Zowel ouders met kinderen, studenten, voedselbezorgers, dagjesmensen en andere passanten genoten van de blik door onze telescopen”. Daarnaast kreeg het team ook erg positieve reacties voor het feit dat ze deze activiteit organiseren.

De komende periode zal het team dan ook meer collega’s erbij betrekken om vaker in het centrum van Delft te gaan sterrenkijken. Ook overdag zullen er kijksessie worden georganiseerd, om bijvoorbeeld naar de zon te kijken. Kortom, de sessie op 11 februari was een geslaagde premiere van stoepsterrenkunde in Delft en het begin van wat zonder twijfel een mooie reeks zal worden.