Honderden bezoekers kijken mee met stoepsterrenkunde team TU Delft

De open dag van ESTEC trok weer vele duizenden bezoekers naar noordwijk en bood een mooi moment om met hen door een telescoop te kijken. Het stoepsterrenkunde team van de TU Delft was er bij aanwezig.

Op zondag 8 oktober organiseerde de ruimtevaartorganisatie ESA een open dag op het terrein van ESTEC, het technisch hart van de Europese ruimtevaart. De Nederlandse ruimtevaartsector, met bedrijven, verenigingen en onderzoeksinstellingen presenteerde zich in de tent van NL Space. Direct naast de ingang van de tent stond het stoepsterrenkunde team van de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van TU Delft met telescopen om het toegestroomde publiek een blik door een telescoop te laten werpen. Aangezien de zon schuil ging achter de wolken, was er een slim kijkalternatief. Een kleine maanglobe was gemonteerd op een hoge grondpen om op enige afstand bekeken te worden. Voor veel bezoekers bleek de surrogaat-maan een leuke verrassing en een passend alternatief voor doorsnee opties als een verkeersbord of antenne.

Vuurdoop

Voor de nieuw teamleden Riva, Jip, Ben en Hossam van het Delftse team was dit tevens hun eerste sessie stoepsterrenkunde. Die was ruimschoots geslaagd met meer dan 730 bezoekers die met hen door de telescoop keken. Het aantal kijkers zal veel hoger zijn geweest, want samen met de landelijke vereniging voor weer- en sterrenkunde, de KNVWS, vormden we een telescopenpaviljoen met meerdere telescopen.

De komende periode zal het Delftse team ook in Delft en Den Haag weer kijksessies gaan organiseren. Houd de socials in de gaten wanneer dat weer plaatsvindt!