In coronatijd

Stoepsterrenkunde in coronatijd

Stoepsterrenkunde kun je inzetten als een potentieel coronabestendige publieksactiviteit. En met de tips hieronder kun je er ook nog eens voor zorgen dat het een mooie en veilige promotie wordt van jouw vereniging of sterrenwacht, of om als amateur je hobby met anderen te delen.

De format stoepsterrenkunde vindt plaats in de buitenlucht en heeft als voordeel dat je gemakkelijker anderhalvemeter afstand kunt houden. Bovendien is deze activiteit geen georganiseert ‘bezoekmoment’ waarbij je grote groepen ontvangt, waardoor de drukte afhangt van de toeloop van toevallige passanten. Dat biedt individuele aandacht én de mogelijkheid om coronaregels in acht te nemen.

Op deze pagina vind je een paar tips, waaronder suggesties waarmee je (voor minder dan €50 aan materiaalkosten) een sessie stoepsterrenkunde geschikt maakt voor coronatijd en waarmee je een telescoop kunt inzetten als een communicatiemiddel. Uiteraard zijn deze tips ook geschikt voor een sessie stoepsterrenkunde buiten coronatijd.

Meer mogelijk dankzij versoepelingen per 26 juni 2021 – Met de aangekondigde versoepelingen geldt er vanaf 26 juni buiten geen maximum groepsgrootte meer. Dat betekent dat dit geen beperking meer is om een sessie stoepsterrenkunde te organiseren in de publieke buitenruimte. De basisregels blijven natuurlijk gelden. Ook als je al gevaccineerd bent: handen wassen (zie tip hieronder), nies en hoesten in de elleboog, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. Wees nog steeds voorzichtig. En geef elkaar de ruimte op drukke plekken. Denk dus vooraf even na over de ruimte rond je stoepsterrenkunde kijkplek (zie tip hieronder).

Tip 1: Activiteit voor verenigingen en sterrenwachten

De uitgangspunten van stoepsterrenkunde zijn aantrekkelijk in coronatijd (zeker in perioden van versoepelingen) en daarom een manier om op een veilige en verantwoorde wijze actief te blijven, individueel of met leden en vrijwilligers van jouw organisatie. Deze activiteit kan ‘buiten de deur’ van je eigen verenigingsgebouw of sterrenwacht plaatsvinden in het dorp- of stadscentrum van de plaats waar jullie actief zijn. Zo laat je geïnteresseerden op een andere manier kennismaken met jouw vereniging of sterrenwacht, ook al kunnen ze daar misschien nu nog niet fysiek langs. Kortom, een mooie teaser dus voor een vervolgbezoek, voor wanneer de coronamaatregelen en versoepelingen dat weer mogelijk maken.

Tip 2: Besticker je telescoop

De telescoop is zonder twijfel het grootste visitekaartje van je activiteit en van jouw organisatie. Doe hiermee je voordeel, want mensen maken foto’s van hun bezoek, zoals een selfie bij de telescoop of ouders zetten hun kinderen al te graag bij een telescoop op de foto. Met subtiele bestickering van je telescoop wordt jouw initiatief of organisatie dus net wat extra zichtbaar. Je zet hiermee ook aan tot actie (je trekt bezoekers naar je website of socials) en creert zo wat extra promotie voor jouw organisatie. En uiteraard is dit volledig omkeerbaar, want de stickers kun je altijd verwijderen. 

Kosten: vanaf €15 voor 3 stickers van 15 cm, via stickersenplakletters.nl. Ga voor de optie ‘bootstickers’ voor weerbestendige kwaliteit. Er zijn verschillende soorten fonts en kleuren beschikbaar.

Voorbeelden van eenvoudige bestickering van de telescoop. Je kunt natuurlijk ook een strakker font gebruiken, of andere kleuren.

Tip 3: gebruik NFC tags voor contact via de smartphone

Hoe communiceer je contactloos met passanten? NFC stickers (of ’tags’) zijn ideaal om op de fysieke wereld via de smartphone met de digitale wereld te verbinden. Benut de potentie van een NFC tag en laat smartphonegebruikers je volgen op sociale media, of inchecken op je locatie. Maak gebruik van ‘on-metal’ NFC tags als je telescoopbuis van metaal is om ze goed te kunnen scannen. Programmeren van een NFC tag doe je eenvoudig met een app als ‘TagWriter’ of ‘NFC Tools’ via je smartphone. Wil je meer weten, lees dan ook ons uitgebreide artikel over het gebruik van NFC tags. 

Kosten: een vijftal on-metal NFC tags van 50 mm diameter kosten zo’n €15 incl. verzenden via https://www.nfc-nederland-shop.nl/

Een ‘on metal’ NFC tag, type 213, mooi in het zicht van de bezoeker op de buis naast de focusser van een 20 cm Newton telescoop.

Tip 4: handenwassen met pomphouder op je statief

Sterrenkijken in coronatijd kan veilig, mits je de standaard hygiënemaatregelen van het RIVM in acht neemt (zo stellen het RIVM en GGD Haaglanden). In aanvulling daarop is het goed om de handhygiëne te bevorderen, want bezoekers komen immers in aanraking met de telescoop. Het risico op overdracht van het virus via een contactoppervlak is volgens het RIVM welliswaar zeer gering, maar wat extra hygiëne helpt volgens hen om dit nog verder in te perken. Op de RIVM website lees je meer over de verspreiding van het virus. Kortom, moedig je bezoekers aan om voor het sterrenkijken even de handen te wassen. Een pompje met handalcohol monteer je eenvoudig met een bidonadapter en een bidonhouder aan je telescoopstatiefpoot. 

Kosten: €5,99 voor een bidonadapter, €4,99 voor een bidonhouder bij de Decathlon, €8,79 voor een Sanicur 500 ml flacon met 70% handalcohol via Bol.com.

Uiteraard zul je mensen vragen om de telescoop zo min mogelijk aan te raken, maar het is onvermijdelijk dat ze toch iets aanraken. Een simpele oplossing om de handhygiene bij je telescoop te faciliteren kan eenvoudige (en volledig reversibel) door gebruik te maken van een bidonhouder. Hier zie je de rubberen adapter om de statiefpoot (links) waarop je de bidonhouder bevestigd (midden) voor de plaatsing van een flacon handalcohol (rechts).

Tip 5: compacter met meer loopruimte in coronatijd

Buiten coronatijd wil je natuurlijk op een drukke plek staan om veel toeloop te hebben. Juist nu wil je dat niet, althans, je wilt niet op een te drukke plek staan waarbij er te weinig ruimte om de telescoop beschikbaar is om op 1,5 meter afstand te houden. Beperk je sessie stoepsterrenkunde dus tot 1 à 2 telescopen zodat je optimaal gebruik maakt van de ruimte en controle hebt over de sociale distantiëring. Voor Amsterdam is er een mooie interactieve kaart gemaakt https://covid19.social-glass.tudelft.nl/ waar je kunt zien hoe breed de straten zijn en waar het krap wordt, maar voor de rest van Nederland vraagt de locatiekeuze dus even wat voorwerk.

Kortom, in coronatijd kun je sterrenkijken op de stoep en met wat extra voorbereiding kun je er (veilig) het maximale uithalen.


N.b. bovenstaande suggesties van winkels en webshops worden door ons getipt op basis van eigen ervaring en beschikbaarheid van geschikte materialen, zonder dat we hier enig belang bij hebben.